Vozi se regionalni "Kup sigurne vožnje"

April 19 2011

U prostorijama Sportskog auto i karting saveza Srbije održan je u Beogradu krajem Januara sastanak predstavnika automobilistickih sportskih saveza: Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Jedina tačka dnevnog reda bila je usaglasavanje pravilnika zaregionalni kup u sve 3 auto discipline koje ce se od ove godine održavati u svim zemljama bivse SFRJ(osim Slovenije).

 Vozi se regionalni kup bivše SFRJDogovoreno je da se na reliju, brdskim i kružnim stazama primenjuje pravilnik Centralno-evropske zone (CEZ). Ovo se nece odnositi jedino na automobile Jugo 55. Naime takmičari koji voze Jugiće u klasama “mali N” i “hibrid” su se usprotivili primeni pravilnika CEZ, jer u evropskoj E1 klasi ne bi imali šta da traže. Zbog toga će, po svemu sudeći, u svim takmičenjima u regionu u svakoj u 3 pomenute discipline “jugići” voziti po nacionalnim pravilnicima i posebno se bodovati.

-”Prvi deo sastanka je protekao u vrlo konstruktivnom razgovoru svih učesnika. Nacrt pravilnika za regionalni kup koji bi, posle mnogo godina, povezao automobiliste bivše Jugoslavije, gotovo da je usaglasen. Raduje činjenica da će pored vozača i publika ce moći da uživa u okršajima velikog broja automobila u svakoj disciplini. Siguran sam da ćemo naći i konacno rešenje za “jugiće” , ukratko je prepricao sastanak Igor Dimitrijević, sekretar SAKSS-a-

Nema sumnje da ce posebno interesovanje gledalaca pobuditi kružne trke automobilista zbog relativno male propusne moći straza a velikog broja takmičara u svakoj klasi. Zbog toga će kvalifikacioni treninzi biti, maltene, intresantniji od samih trka. Svako ko se ne kvalifikuje, seli se u gledalište, ali bez povraćaja startnine.